Koronaviruset (SARS-CoV-2 eller covid-19), ble først påvist i Wuhan i Hubei-provinsen i Kina i desember 2019. Verdens helseorganisasjon (WHO) erklærte en pandemi i mars 2020. Formålet med studiene våre er å forstå hvordan koronavirus smitter og hvordan sykdom påvirker befolkingen og helsepersonell. Siden mars 2020 har forskningsgruppen rekruttert pasienter som har blitt smittet med koronavirus i Bergen og på Vestlandet. Det dreier seg om flere grupper pasienter, både personer med mild sykdom, sykehusinnlagte, og pasienter i spesielle grupper slik som immunsvekkede pasienter.
Vi følger også en gruppe helsepersonell for å se på infeksjonsrisiko, dette er helsepersonell ved sykehusene i Bergen og Stavanger, og ansatte ved flere sykehjem i Bergen. Innhenting av blodprøver og kliniske opplysninger vil øke forståelsen av covid-19 og immunrespons.
I den første studien utviklet vi metoder for å påvise at personer hadde vært utsatt for smitte. Dette var særlig viktig for ansatte på sykehus og ved legevakt, og vi fulgte en gruppe ansatte for å se om de hadde blitt smittet på jobb. Det var bare noen få som ble smittet på jobb, en del ble også smittet hjemme eller på reise.
Vi fant også at såkalt PCR-test i nesen ikke fanget opp alle smittede, særlig ikke barn. I familier fant vi at hvis en i familien var smittet så ble nesten halvparten av de andre i familien smittet.
De som ble smittet i Bergen våren 2020 fulgte vi videre etter 6 måneder, ett år og ett og et halvt år. Det var overraskende at en stor andel, også av de som ikke ble innlagt på sykehus, hadde langvarige symptomer etter et halvt og etter ett år. De vanligste symptomene var trøtthet, tung pust, dårlig hukommelse og konsentrasjon, i tillegg til nedsatt luktesans.
Da delta og omikron variantene oppsto fortsatte vi å følge de som ble smittet av disse variantene for å se på langvarige plager.
Da covid-vaksinene kom, undersøkte vi effekt av vaksine blant unge og eldre, og hvor lenge vaksinene beskyttet mot sykdom. Vi ser nå også på hvordan vaksine beskytter mot omikronvarianten, og om vaksinene beskytter mot trøtthet, ‘hjernetåke’ og andre komplikasjoner.
Les nedenfor om de enkelte prosjektene.
- PANORAMIC Norway (Interventions against long COVID in Norway)
- Fase 2 studie: Evaluering av booster-vaksinedose mot covid-19 hos voksne EU-COVAT-2 BOOSTAVAC
- Fase 2 studie: Effekt og sikkerhet ved redusert doseregime på covid-19 vaksine gitt til barn som har gjennomgått covid-19 infeksjon (CoVacc)
- VACCELERATE: EU-COVAT-1 AGED
- Smitte i Bergen
- Risikofaktorer for alvorlig sykdom og langtidskomplikasjoner
- Helsepersonell
- Immunsvar etter infeksjon eller vaksine
- Langsiktige komplikasjoner etter sykdom
Forskere fra Influensasenteret er aktivt involvert i INCENTIVE-prosjektet (Indo-European Consortium for Next Generation Influenza Vaccine Innovation).