Forskning til Folket

Forskning til folket

Se formidling levert av Forskning til Folket (Forskning til Folket) på vegne av Influensasenteret.

 

Forskning Til Folket iscenesetter det som foregår inni kroppen, nærmere bestemt inni cellene, og lar oss få bekjentskap med den virkelig bitte lille biologien som knapt er synlig i mikroskop.

Læring gjennom såkalt dramaforløp er ofte brukt i historie og samfunnsfag, det tillater publikum å anvende følelser i læringsprosessen. Forskning Til Folket anvender dramaforløp i naturfagsundervisning og folkeopplysning slik at du kan forstå biologi og medisin med både hjerte og hjerne.

Hjemmeside: forskningtilfolket.w.uib.no

 

Podcast

Gjennom Koronapandemien har Forskning Til Folket utført forestillinger og foredrag om virus og vaksine for skoler og organisasjoner i hele Vestland og Oslo. I etterkant har vi tatt imot spørsmål fra publikum.

I denne podcasten besvarer immunologer fra Universitetet i Bergen spørsmålene folket lurer på om vaksiner man frykter og om SARS-CoV2 egentlig er så alvorlig.

Finn ut mer.

 

Foredrag "Immunologi på flanellograf"

tilbys skoler, organisasjoner og arbeidsplasser (unge og voksne).

Du trenger ikke være innbitt vaksinemotstander for å foretrekke plass bakerst i koronavaksinekøen. Vaksineskepsis fra avkroker på internett finner veien helt ut til etablerte medier. Det er forståelig at du nøler. Da må jo vi som har brukt all verdens tid på å forstå immunologi kunne forklare hvorfor vaksine er bra for deg.

Forskning Til Folket, Pandemisenteret og Bergen Covid-19 Research Group ved Universitet i Bergen henter frem flanellografen fra 80-tallets søndagskole og forklarer hvorfor noen blir alvorlig syke av Sars-CoV2 viruset, mens andre slipper unna uten symptomer. Hvorfor Covid-19 er farlig for mange eldre, mens de fleste barn knapt opplever ubehag i halsen. Det er antistoff, antigener, immunreaksjon, T celler, B celler, peptider, reseptorer og vaksiner som tar plassen til Jesus på flanellografen. Vi går gjennom de ulike vaksinene og forklarer hva som skiller dem fra hverandre, så kan du avgjøre hvilken som er din favoritt.

Plutselig kan Dr. Kvakk Salver dukke opp og tilby koronatest. Takker du ja til den?

Kilde: Forskning til Folket

Se videoen

 

Teaterforestillinger

Populærvitenskap teater om vaksiner og immunologi for barn. Tilbys skoler og organisasjoner:

“Vilde Virus og den hemmelige invasjonen av Laryngoland”

Vi har alle opplevd å få besøk av et virus. Viruset er en skikkelig slappfisk som lar cellen gjøre jobben for seg. Viruset trenger å få laget kopier av seg selv. Det gjør det ved å lure cellen til å behandle virusets arvestoff som om det var cellens eget. Cellen blir lurt opp i stry. Forskning Til Folket har ganske enkelt dramatisert influensavirusets livssyklus.

I denne forestillingen følger vi Vilde Virus når hun lurer cellen Elena Syntena trill rundt. Vilde er nettopp kommet til verden gjennom et fryktelig nys, og er helt alene. Hun ønsker seg viruskamerater. Hun leter i publikum etter noen hun kan infisere. Til det bruker hun en nøkkel hun har på hodet. Et barn fra publikum må riktignok hjelpe til for Vilde er av natur særdeles giddalaus og liker helst at andre gjør jobben for henne. På innsiden av cellen møter vi Elena Syntena, som er fullt opptatt med å møblere cellen sin. Til dette bruker hun en Ribosommeltrommel. Ribosommeltrommelen til Elena kan også brukes til å lage nye virus. Det er bare Elena som vet hvordan den fungerer, men kanskje Vilde kan lure Elena til å gjøre jobben for seg? Det gjelder å få Elena til å tro at Vilde sin oppskrift hører hjemme i den store DNA-boken, cellens oppskrift. Med hjelp fra publikum er det stor fare for at Vilde lykkes. Når Elena Syntena tror hun lager sjokoladekake til publikum – og hun sveiver i gang Ribosommeltrommelen – er det Vilde Virus-kopier som kommer ut i stedet. Her får publikum spille rollen som nylagde virus. Virusene lurer celler over hele Laryngoland, og resultatet blir fullstendig kaos. Heldigvis er det bare teater.

Kilde: Forskning til Folket

Se videoen

© Forskning til Folket
© Forskning til Folket

"Vilde Virus og Vaksinasjonen"

I dette stykket illustrerer vi prinsippet bak en vaksine. Vilde Virus møter omsider sin overmann: Den lumske vaksinasjonen. Publikum får oppleve det skjebne-svangre møtet mellom de som jobber i immunforsvaret og et fjasete lite virus. De ansatte i immunforsvaret har et tyngende ansvar: nemlig å holde deg frisk for enhver pris. Da er det godt med hjelp fra en vaksine.Forskning Til Folket, Pandemisenteret og Bergen Covid-19 Research Group ved Universitet i Bergen opplyser om immunologi og vaksine. Samfunnet er avhengig av at flest mulig tar imot vaksine for å få bygget flokkimmunitet.

Vaksinasjonen varsler immunforsvaret om Vildes ankomst, og gir trening til de som jobber i immunforsvaret. En labfrakket vaksineforsker fra publikum plukker et stk. Vilde Virus fra hverandre og lager vaksine. En sykesøster får sette en monumental sprøyte. Deretter organiserer Professor Flink opplæring av unge lovende immunceller som har i oppgave å forsvare kroppen. En vakker dag når viruset svinser rundt i blodbanen og aner fred og ingen fare blir hun plutselig arrestert av immuncellene og fengslet hos Fagus Ferdinand som rett og slett spiser henne opp. En skikkelig tragedie, men ikke mer skummelt enn barna gjør det til selv.

Kilde: Forskning til Folket

Se videoen

© Forskning til Folket
© Forskning til Folket

Kortfilmer

om virus og immunforsvaret.

Se videoene

 

 

 

Brettspill: "Pandemien er over..."

Eller det er nå den starter? Tiltakene er avsluttet. Brorparten av befolkningen vil møte viruset i løpet av 2022, rustet med dobbel eller trippel dose vaksine. Dermed er pandemien over for de fleste av oss. Riktignok med unntak av folk i risikogrupper, eldre og dem med immunsvikt, og forresten de som bor andre steder enn Europa og USA, Så kanskje er den ikke helt over likevel.

For å hjelpe befolkningen gjennom pandemien tilbyr Influensasenteret ved Universitetet i Bergen et brettspill om Covid-19 pandemien. Gjennom spillet formidler vi naturvitenskapelig kunnskap om vaksine, SARS-CoV-2 og immunologi. Men først og fremst får spillerne oppleve og forstå flere fortellinger fra pandemien. Vi er alle rammet ulikt enten gjennom smitte med viruset eller av tiltakene mot viruset. Du kan erfare pandemien gjennom øynene til barn og unge, personer i risikogruppe, eldre, vaksineskeptikere, ansatte på bar, lærere og helsearbeidere.

Pandemien er ikke over før den er over for alle.

Brettspillet kan lages på engelsk på forespørsel.

Kilde: Forskning til Folket

Les mer om brettspillet her.

© Forskning til Folket
© Forskning til Folket
nb_NONorwegian